Kommun och samhällsbyggnad
Klimatskal med lägre CO2-utsläpp och hälsosamt inomhusklimat
EVIA Grundsystem
Använd Koljern-grunden för att bygga cirkulärt, långsiktigt och med lägre klimatpåverkan.
Koljern®-tekniken ger en komplett lösning för husgrund som ersätter traditionell "platta på mark", utan betong och cellplast. Koljern byggsystem har funnits på marknaden i över 20 år och utnyttjar Foamglas®, en cellglasisolering med unika egenskaper som beprövats i snart 100 år.
De största delarna i en byggnad; stomme och grund, är också de som står för den största delen av miljöpåverkan och CO2-utsläpp. Därför är det på dessa byggdelar den största besparingen kan göras.
Grundsystemet som hjälper dig att nå klimatmålen
Lägre miljö- och klimatpåverkan
Byggindustrin är en av de industrier som släpper ut mest koldioxid internationellt, och i Sverige står byggsektorn för ca 21% av alla CO2e utsläpp (7,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter enligt Boverket). Ändå byggs det i rask takt på liknande sätt som det gjorts de senaste decennierna.
Många gånger kommer den största delen av en byggnads miljöpåverkan från grunden, speciellt platta-på-mark med cellplast och betong. I en skolbyggnad kan Koljern-tekniken reducera klimatpåverkan från traditionell grund med 50 %* (Skanska, Uppsala Universitet).
EVIAs grund med Koljern-teknik är listad i husproduktportalen och kan användas i Svanenmärkt byggande. Koljern-grundens miljövarudeklaration, EPD möjliggör miljöcertifiering enligt LEED och uppfyller samtliga kriterier hos BASTA-systemet för dig som miljöcertifierar enligt Miljöbyggnad eller BREEAM.
-
Koljern-grunden består av inerta material som glas och plåt, utan emissioner av kemikalier.
På byggarbetsplatsen sprids ingen plast och mikroplast som kan hamna i natur och vattendrag.
-
Då Koljern-grunden inte består av fossila material som t.ex plast så härrör klimatpåverkan till största del från energi vid tillverkning. Minimal inverkan på naturen eftersträvas genom att använda hög andel återvunnet material vid produktion.
Många byggprodukter har stor del av sina utsläpp vid energiåtervinning, förbränning, och är dessa baserade på fossilt material blir utsläppen väsentliga. Koljern-grundens beståndsdelar kan ej förbrännas.
Beroende på vilken grundkonstruktion Koljern-grunden jämförs med kan reduktion i CO2 se olika ut. I många fall kan reduktionen vara 50-70% om man ser till hela livscykeln.
Våra leverantörer arbetar idag för att sänka klimatpåverkan ytterligare genom ökad användning av förnyelsebar energi vilket skall ge Koljern-grunden ytterligare 50-80% reduktion från dagens klimatpåverkan.
Se vår EPD för att räkna på ditt projekt
-
Genom att vara ansluten till BASTA-systemet, där Koljern-grunden såväl som dess komponenter uppfyller samtliga kriterier, underlättas arbetet med att göra medvetna produktval och undvika ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper.
Koljern-grundens registrering hos BASTA-systemet gör också att vi uppfyller Miljöbyggnads olika kriterier samt kriteriet MAT 07 i BREEAM.SE, med undantag för loggbokskriteriet vilket kommer att uppnås inom kort då produkten får sin eBVD.
EVIAs grund med Koljern-teknik är registrerad i Svanens husproduktportal vilket öppnar upp för möjligheten för Svanenmärkta byggnader i generation 3 att byggas med ett grundsystem helt fritt från betong och cellplast.
Koljern-grunden kommer även inom kort att deklareras enligt SCDP, för byggnader som uppförs enligt generation 4.
Cirkulärt byggande
Cirkulärt byggande är en fråga om design, process och materialegenskaper. Vi tar vara på alla dessa faktorer med Koljern-tekniken.
EVIAs grund med Koljern-teknik är designad för långsiktig funktion och återbruk. För att återbruk skall vara möjligt behöver ingående material behålla sin kvalitet och prestanda under hela sin livslängd, samt vara tillgängliga genom icke-destruktiv demontering. Detta är mycket ovanligt bland traditionella lösningar och material, men något som möjliggörs med Koljern-tekniken.
I de fall återbruk inte är aktuellt kan delar av konstruktionen återanvändas eller återgå till materialåtervinning. Cirkeln förblir sluten.
-
Koljern-grunden skruvas samman för enkel framtida demontering eller ombyggnation. Isoleringsskivor och stålbalkar i systemet kan enkelt separeras.
En traditionell betongplatta är mycket svår att demontera för återbruk där sannolikt materialen går till deponi eller förbränning.
-
EVIAs grund är gjord för att hålla sin prestanda och funktion bortom 100 år, vilket möjliggör återanvändning och cirkulär byggnation.
Materialen i Koljern-grunden skall fortsätta att vara i tjänst efter byggnadens livslängd, vilket ger fastighetsägaren en resurs som kan användas i framtiden med mycket god ekonomi och låg klimatpåverkan.
Bra produkter har ett värde även i framtiden och kan därmed säljas till andra intressenter, en möjlighet som fått begreppet Urban Mining
-
Glas och stål är bland få material som kan återvinnas till 100% och bli nya produkter utan förlorade egenskaper. Detta är förutsättningar för ett cirkulärt kretslopp.
Koljern-systemet är konstruerat av återvunnet glas och plåt, där båda material kan återbrukas eller återvinnas fullt ut.
Foamglas kan återbrukas utan förlorade egenskaper, användas som markfyllning eller återvinnas 100% för produktion av nytt Foamglas.
Plåtlättbalkar kan bli nya produkter i stål och återgå till stålets kretslopp.
-
Foamglas framställs med ca 60% återvunnet glas.
Plåtlättbalkar i konstruktionen produceras av SSAB och består idag av ca 20% återvunnet material.
En betonggrund skall i regel torka färdigt innan golv kan läggas, vilket kan ta upp till 12 månader. Denna process försenar projekt och förlänger byggtiden, samt kan bidra till framtida fuktskador, en otrevlig arbetsmiljö för byggare och onödigt bundet kapital.
Koljern-tekniken behöver ingen torktid och möjliggör därför en effektiv byggprocess där stommen kan resas samma dag grunden är monterad. Byggnation under vintern eller ute i skärgården är ytterligare situationer som kan underlättas med Koljern-tekniken. På så vis förkortas byggtiden, där risk minimeras och ekonomi optimeras för ditt projekt.
Kortare byggtid och minskad risk
-
Kostnader för byggnation och bundet kapital ökar mot projektets slut, där tid får en avgörande roll i lönsamheten.
Med god planering kan betongfri grundläggning med Koljern-teknik korta total anläggningstid
-
Arbeten med betong kan vara oförutsägbart och innebära risker beroende på säsong.
Efterarbeten i betong kan vara kostsamt, och att flyta rör som hamnat fel är problematiskt i en betonggrund.
Att anlägga en grund utan moment med betong gör projekteringen mer förutsägbar och att flytta och justerar rör är enkelt med handverktyg.
-
Monteringstid för Koljern-grunden varierar beroende på projektets storlek, utformning och komplexitet.
En generell tidsuppskattning är 0,3-0,45 mantimmar per m2 grund, från färdig grusbädd.
Endast momentet med Koljern-element behöver lyftanordning som kranbil, där andra moment utförs för hand och utan specialverktyg.
-
Två potentiellt stora problem hos betonggrunder ligger hos den traditionella cellplastisoleringen, som efter byggnation inte kan bytas ut.
Vi har sett många exempel på när myror tagit sig in i unga hus och etablerat bon i grundens cellplast. Detta kan både underminera konstruktionen såväl som att myrkolonien sprider sig upp i stommen.
Det finns även möjlighet att cellplastisolering tar upp fukt från marken och därmed förlorar sin isoleranade förmåga.Vi anser att dessa två risker i sig inte möjliggör en långsiktig byggnad, och tack vare Foamglas kan vi tryggt garantera att dessa risker aldrig inträffar.
Kvarteret Biljetten i Malmö består av 12 stadsradhus i 3,5 plan, Kl-trä och Koljerngrund. Projektet tog 6 månader att färdigtälla från färdig grusbädd till slutbesiktning, ett bevis på att rationellt byggande möjliggörs av hållbara lösningar
Hälsosamt inomhusklimat
Vår drivkraft är att skapa hälsosamma inomhusmiljöer för barn, brukare och personal i våra samhällsbyggnader och skolor.
Antalet svenskar med astma har fördubblats de senaste 20 åren, och att ständigt befinna sig inomhus omringad av kemikalier som brandskyddsmedel, mögelhämmare, mjukgörare, plaster och emissioner har varit en bidragande faktorer till detta.
Vi sätter människan först, därför prioriterar vi hälsosamt inomhusklimat utan inbyggda kemikalier, hälsovådliga emissioner eller obehagliga odörer. Genom att använda säkra konstruktioner och material skapar vi förutsättningar för att minska sjukdomar och ge bättre miljöer för en hälsosam vardag.
-
Betong har en lång torktid som inte alltid respekteras i byggen med tight deadline. Därför kan fukt från betongen smyga sig upp i byggnaden och skapa reaktioner med andra material.
Foamglas är ett torrt glas-material som inte kan påverkas av vatten eller fukt och därmed ger förutsättningar för att varken hålla fukt eller ta upp det över tid.
-
Kemiska emissioner beror ofta på betongens alkaliska effekt i kontakt med andra material eller organiska föreningar i kontakt med fukt.
EVIAs grund med Koljern-teknik släpper varken ut 1-Butanol eller 2-etylhxanol, de två vanligaste emissionerna som försämrar luftkvalité, släpper ifrån sig en odör och kan leda till sjukdom bland människor.
Med EVIAs grund i Koljern-teknik undviks emissioner helt då materialen inte har några emissioner eller kan ta upp fukt under hela byggnadens livslängd
-
Foamglas-isoleringen i Koljern-grunden tappar aldrig sin isolerande förmåga. Det beror på att materialet inte degraderas eller tar upp fukt, som andra isoleringsmaterial kan göra.
Av denna anledning kommer Koljern-grunden ha samma goda isoleringsförmåga under hela husets livslängd.
Villa Sörböle utanför Umeå
Framtidssäkrad teknik
Vi anser att byggindustrin idag tänker för kortsiktigt, såväl när det kommer till utsläpp som livslängd av byggnader och material. Vi garanterar att materialen i våra husgrunder har en livslängd på över 100 år för att möjliggöra en ny typ av långsiktighet. Vi och våra leverantörer utvecklar ständigt teknik och process för att ligga i framkant ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi tror på transparens och samarbeten för att ta fram lösningar på till en hållbar omställning inom byggsektorn.
Med våra leverantörers satsningar på energiomställning inom produktion ser vi att Koljern-grunden är en framtidssäker byggnadsteknik som erbjuder stora klimatvinster redan idag, och ännu mer i framtiden.
-
Foamglas har idag ett starkt hållbarhetsarbete för att säkerställa klimateffektiv produktion.
I dagsläget används grön el och el från egna vindkraftverk samt stor andel återvunnet material.
Idag pågår energieffektivisering av hela produktionsprocessen och utfasning av fossila energikällor.
SSAB är leverantör av stålet som används i Koljerns plåtlättbalkar. Med Hybrit och liknande projekt kommer fossilfritt stål bli en möjlighet.
På så vis kommer Koljern-grunden från dagens nivåer kunna reducera sitt klimatavtryck med ytterligare 50-90% i olika steg. Det ser vi som en framtidssäker teknik.
-
Vi får ibland frågan om det finns brist på råvaror för våra produkter.
I de analyser vi gjort av det material som används till att producera Foamglas så är det långt kvar innan det blir en bristvara. Merparten av det glas som används kommer från planglas och bilrutor och oftast bara inom ett litet upptagningsområde kring varje fabrik.
-
Graden återvunnet material kommer att gradvis ökas både i stål och Foamglas.
Vi arbetar med rutiner för retur av Foamglas och spill från arbetsplatser samt återtag av hela Koljern-system från våra kunder. På detta sett kan vi minimera spill och hitta ekonomiska modeller för cirkulärt byggande
Teknik och Specifikationer
Nedan finner du teknisk information och videos som förhoppningsvis ger dig ytterligare klarhet kring bland annat skadedjur, köldbryggor, montering och hållbarhet.
-
Alla grunder mår bra av att använda Foamglas som isoleringsmaterial. Koljern-grundens fokus är de byggnader som även går att anlägga utan betong.
Störst klimatnytta med Koljern-grunden nås när det finns en relativt stor grundyta i förhållande till antal våningar. Av den anledningen lämpar sig samhällsbyggnader och skolor i detta segment.
Laster från stomme utgör en begränsning till vilka byggnader som lämpar sig, där vi generellt ser möjligheter under 5 våningar.
Vi anpassar varje Koljern-grund specifikt för varje projekts behov, som tex kan vara nivåskillnader, punktlaster, förhöjd sockel, hissgrop mm.
-
-
Se gärna vår monteringsfilm av Koljern-grunden
-
Såhär monteras en Koljern-grund,

Inspirationsföreläsning om hållbart byggande och hälsa
Vi kommer gärna ut till ert företag för en kostnadsfri föreläsning om hur vi kan bygga hållbart, med naturmaterial som ger bättre hälsa och inomhusklimat. Under en timme bjuder vi på en utbildning och omvärldsbevakning om nyheter inom hållbart byggande och potentialen med förbättrat inomhusklimat.
Fokus ligger på hur vi gemensamt kan sänka energi- och samhällskostnader genom att skapa byggnader som vi mår bra av att vistas i.
Christian Johansson är certifierad passivhus-expert och tidigare gruppledare på NCC Teknik Göteborg och har lång bakgrund inom energi, inomhusklimat och hållbarhet. Hos EVIA fokuserar Christian på samhällsbyggnader och frågeställningar som hållbarhet, klimatmål och hälsa.