Privatperson

Ditt hållbara drömhus

  • Villa Lerkil

    Vid kusten, söder om Göteborg, i Lerkil byggdes under 2022 ett exceptionellt hus ritat av Gert Wingårdh. Huset blev Sveriges första och största hus av pre-fab hampakalk, stående på en källare byggd med Koljern-teknik.

  • Villa Lindås

    Huset är ritat av arkitekten Martina Eriksson och befinner sig intill en sjö i Småland.
    Stora fönster från WB trä ger ett naturligt ljusinsläpp.

  • Anja och Filippa’s hållbara husdröm - Umeå

    Strax utanför Umeå, alldeles vid havet, har en hållbar husdröm blivit till verklighet. Huset är ritat av VARG Arkitekter och kompromissar inte med komfort och lyx men samtidigt tar ett rejält kliv mot ett sunt och hållbart byggande.

  • Villa Sörböle

    Strax utanför Umeå står ett lekfullt fritidshus i såväl mörkt - som ljust - trä.
    Huset är byggt på en Koljern-grund med väggar från Isotimber stomsystem.

  • Library House - Bollnäs

    Väggar och tak byggts fria från plast och isolerats med linfibrer enligt områdets folkliga traditioner. Fasaden är klädd med obehandlad hjärtfuru från ett lokalt sågverk och den betongfria Koljern-grunden är gjord av stor del återvunnet glas.

  • Villa Hällebol, Orust

    Enplans familjevilla på Orust uppförd 2023. Byggd med väggsystemet Biostone på en grund av Koljern-teknik. Ingen betong användes i grunden. Ytterväggarna putsades med lera invändigt och har en klassisk träfasad på utsidan.

  • Villa Björkman & Lind - Gotland

    Arkitekterna Ingegerd och Håkan från Visby Ark ritade
    sitt egna fritidshus med lågt klimatavtryck.

Bygg med EVIA

I jakten på effektivitet och lönsamhet har det viktigaste glömts bort - människorna som ska bo i huset.

Insikten som ledde till grundandet av EVIA var att det är för svårt att bygga hållbart och hälsosamt. Det är svårt att hitta hållbara byggmaterial, veta hur man skall använda dem och oftast dyrt att köpa in.

EVIAs vision är att sänka tröskeln till hållbart och hälsosamt byggande genom våra byggsystem och vår kompetens. Vi är med och stöttar ditt projekt hela vägen från idé till inflytt.

Våra prefabricerade system utformas efter ditt projekt och byggs i en säker inomhusmiljö.

Basta logotyp
Breem logotyp
Miljöbyggnad logotyp

Lerputsad insida på EVIA Biostone

Med oss är det lätt att bygga hållbart. Vi stöttar dig och ditt projekt genom alla tänkbara moment och är behjälpliga under hela processen.

EVIA kan hjälpa till med hela kedjan; från arkitektur till montering och med husets alla komplementära produkter:

  • Bygglovsansökan

  • Arkitektritning

  • Huvudkonstruktion och K-detaljer

  • Klimatskalet; grundkonstruktion, ytterväggar och tak prefabricerat i hållbara material

  • VVS-projektering med termitventilation

  • Energiberäkning

  • Tillbehör som golvvärme, väggputs, linoljemålad ytterpanel och mycket mer

Oavsett var i processen du befinner dig hjälper vi gärna till, från tidig servettskiss till att räkna på långsiktiga energilösningar. Tveka inte att höra av dig om du är nyfiken på hur vi kan underlätta byggprocessen för dig så att du kan uppfylla din hållbara husdröm.
Är du i närheten av Göteborg är du alltid välkommen att komma förbi på en kaffe, besöka vårt showroom med materialprover och diskutera dina planer och husdrömmar.

Från servettskiss till färdigt hus

Handritad arkitekt ritning över ett hus med slutande tak

Tidig skiss av projekt Hällebol

EVIA + Arkitektur

Är Du i ett tidigt skede i ditt byggande och ännu inte valt en arkitekt att arbeta med?

EVIA har valt ut några arkitekter som vi har ett nära samarbete med och som skiljer sig åt vad gäller inriktning och formspråk. Alla delar vår syn på miljövänligt byggande, har ett tydligt hållbarhetstänk i sitt arbete och erfarenhet av design med biobaserat material.

Vi människor är olika och faller för olika typer av byggnader, material och arkitektoniska uttryck. Arbetet med att formge och planera sitt drömhus blir lättare när man ser ett referensprojekt som väcker en känsla och hittar en arkitekt som delar ens vision. Vi kan hjälpa dig hitta rätt matchning.

Läs vidare för att bli inspirerad och lära mer om arkitekternas olika formspråk och syn på hållbar arkitektur.  

Gert Wingårdh

Gert Wingårdh

Wingårdhs Arkitekter

“Arkitektur är för mig att tänka på allt. Det betyder att husen jag ritar ska ha planer där rummen hakar i varandra så smidigt att inga steg blir överflödiga. Men det räcker inte. Väggar och öppningar ska också skapa en rytm av fördoldhet och öppenhet. Men det räcker inte. Husen måste också vara så karaktärsfulla att de blir bokstavliga minnesmärken över allt de liv de samlar på sig. Men det räcker inte. Husen måste också hålla sina invånare torra, hela och rena. Men det räcker inte. De måste också vara följsamma för alla de olika former av liv de kommer hysa. Men inte heller när allt detta är uppfyllt, har arkitekten lyckats. Husen måste göra allt detta med minsta möjliga medel, såväl för ekonomins, för ekologins som för konstens skull. Den goda arkitekturen är alltid sparsam. Det blir den, om man verkligen tänkt på allt.”

- Gert Wingårdh

Maria Block

Maria Block

Blockark

Maria Block har lång erfarenhet av ekologiskt byggande. Hon ritar/projekterar sunda hus med skönhetsvärde anpassade till platsen, med starkt fokus på resurshushållning och kretsloppslösningar.

Författare till böckerna ”Byggekologi – Kunskaper för ett hållbart byggande” tillsammans med kollegan Varis Bokalders. Maria jobbar gärna i team med olika kompetenser och fungerar ofta även som projekteringsledare.

Johnny Jordens Arkitekter

Johnny Andersson

Jordens Arkitekter

“Ett förhållningssätt snarare än en stil. Mellan stad och land – mellan nu och framtid. Ur jordbruket uppstod våra första permanenta bostäder, arkitekturens födelse, men längs vägen har vi tappat kontakten med hantverket och processen att skapa har försvunnit ur sikte och kontroll. Att återskapa en nära relation mellan mat, hantverk och arkitektur som människor känner något inför, bryr sig om och är villig att ansvara för tror vi är den ultimata strategin för hållbara samhällen och städer. Vi står för en vardagsnära bruksarkitektur som balanserar mellan stad och landsbygd, mellan det lokala och det globala, mellan det analoga och det digitala. Vi är nyfikna, engagerade och lösningsorienterade, och vi vet att kopplingen till naturen är avgörande – både för våra upplevelser och för att möta de klimatutmaningar vi står inför.”

- Johnny Andersson

  • Helhetssyn och hållbarhet

    För att skapa verkligt värdefulla miljöer tar vi ett helhetsgrepp. Vi strävar efter att tidigt föra samtal med våra uppdragsgivare om de grundläggande värderingarna i varje projekt. Genom att förstå natur, geografi, människor, hälsa och klimat skapar vi långsiktig och hållbar arkitektur – inte bara som byggnader, utan som levande och fungerande delar av vår värld.

    Vi rör oss fritt mellan inredning, byggnad och landskap – tre områden som sammanflätas och kräver nära samarbete. Vårt arbete handlar om att mejsla fram essensen i varje projekt och skapa arkitektur som människor förstår, respekterar och förvaltar över tid.

    Vi skapar, vi gör, vi bygger Som byggande arkitekter tar vi ett aktivt ansvar för hela processen. Vi utmanar normer och utvecklar nytänkande arbetsmetoder som säkerställer att våra ambitioner och kvalitetskrav blir verklighet. Vi är en del av ett större sammanhang och skapar värdefulla gemenskaper, både genom arkitekturen vi ritar och genom samarbete med varandra, våra kunder och våra samarbetspartners.

    JORDENS ARKITEKTER

    Johnny Andersson
    +46 70 715 20 20
    johnny.andersson@jordens.se
    jordens.se

Daniel Widman

Lowén Widman Arkitekter

“För att kunna blicka in i framtiden måste man också känna till historien. Vi använder oss av tidiga byggtekniker och kunskaper om boende, samtidigt som vi tar in nutida byggmaterial. Vi förädlar och utvecklar beprövade material och tekniker, och lyfter in dem i samtiden. Det handlar om osynliga värden, om vad som gör att en byggnad fortfarande är vacker efter 200 år. Och vi vill stå för tidlösa kvaliteter – våra byggnader ska kännas relevanta, samtida och vackra även om 200 år.”

- Daniel Widman &
Ulrika Lowén Horn af Rantzien

  • Vi - alltså Daniel Widman och Ulrika Lowén Horn af Rantzien - möttes på Arkitekthögskolan i Stockholm och märkte snabbt att vi delade samma värderingar och syn på arkitektur. Vi har lätt att skissa ihop och har en prestigelös inställning till våra uppdrag. Kontoret är litet och har växt långsamt. Under de senaste åren har vi varit ca 5-7 medarbetare vilket är en lagom stor grupp för att kunna behålla kvalitet och kontinuitet i de projekt vi tar oss an. Eftersom vi är ett litet kontor får du vår fulla uppmärksamhet, hängivenhet och vårt engagemang

    Vi tar ansvar för platsen där vi ska bygga. Vi tar intryck från, och anpassar, varje byggnad till sin specifika kontext. För oss handlar det inte om att bygga en signaturbyggnad, utan att se till människorna som bor på platsen och dra lärdom av hur man byggt där i generationer. Med det som utgångspunkt omtolkar vi platsens historia och förutsättningar till dagens behov och möjligheter.

    Hållbarhet handlar inte bara om att använda naturliga material med minimal miljöpåverkan, utan också om att bygga in långvariga värden som gör att en byggnad åldras med skönhet och fyller sin funktion även i framtiden. Det är lika viktigt att veta vad väggen består av som hur den ser ut. Ambitionen är förstås att skapa så vackra och långlivade byggnader att framtida generationer vill ta hand om och vårda det som ett kulturarv.

    LOWÉN WIDMAN ARKITEKTER

    Daniel Widman
    +46 73 330 40 13
    daniel@lowenwidman.se
    lowenwidman.se

BYGGSYSTEM GRUND

Betongfri Koljern-grund

Hållbarhet börjar med grunden. Bygg hälsosamt och framtids-säkert med betydligt lägre CO2-utsläpp.

BYGGSYSTEM VÄGG

Biostone väggsystem

Prefabricerade väggar av hampakalk för nordiskt klimat. Bidrar med hälsosamt inomhusklimat samt är resistent mot brand, fukt och skadedjur.